Möbeltyg online - köp på metervara hos Tygpunkten

Möbeltyger och deras användning

Det finns många olika typer av möbler. Vissa är klädda med möbeltyg. Det är smart att välja möbeltyg på metervara då det ofta kan användas på större möbler, eller på flertalet av samma möbel. Möbeltyger är vanliga till kökssoffa eller vanliga soffa. Utöver detta passar de utmärkt till stolar och dess stolsdynor då de är ett väldigt tåligt tyg. Till sist så är det extra snyggt till utemöbler. 

Tygets placering och slitstyrka

En del bara på sitsen. Andra både rygg- och armstöd. Beroende på hur mycket möbeln används så slits tyget och ibland bleks av solljus. Då kan det vara dags att klä om möbeln med nytt slitstarkt möbeltyg.

Slitstyrkans betydelse

Ett möbeltygs slitstyrka anges och mäts i martindale. Det gnuggas i en speciell maskin tills en tråd går upp. Antalet gnuggningar anges i enheten martindale. Till en vardagsmöbel som används dagligen bör slitstyrkan vara minst 20 000 martindale. En finstol kan räcka med 5 000. Det är dock inte alla möbeltyger som är martindale-testade. Gobelängtyger är oftast inte testade men passar utmärkt till att klä om möbler. De är grövre och stadigare. 340g/m2.

Material och användningsområden

Material kan variera. Polyester är vanligt. Även blandningen polyester och bomull.

Att klä om möbler

Att klä om en soffa, köksstolar kan ge rummet ett lyft och även förlänga livstiden på möblerna. En stolssits är ofta enkel att klä om.

Steg för omklädnad

Vänd på stolen och se hur undersidan ser ut. Ibland går dynan lätt att få loss. Bara lyft bort den eller kanske några knytnävslag från undersidan krävs. Annars kan den vara fäst med enkla skruvar. Ta loss dynan och sen det gamla tyget om det är möjligt. Mät tygbiten och klipp till nya bitar i nytt tyg. Lägg till några centimeter som marginal för eventuella misstag.

Mönstrade och enfärgade tyger

Är möbeltyget mönstrat så finns det några saker att tänka på. Vad är upp och ner på tyget? Åt vilket håll ska mönstret vara? Är det rutigt bör du se till att rutorna hamnar rakt dvs. vågrätt och lodrätt. Större mönster kan centreras på stolsitsen. Tyget häftar du sen fast på undersidan av stolssitsen.

Gobelängtyger och deras användning

Vi har många mönstrade gobelängtyger som går att använda till att klä om möbler. 50% bomull 50% polyester. De passar även bra till kuddar. Så varför inte sy matchande kuddar till soffan?

Vi har även enfärgade möbeltyg i 100% polyester. 360g/m2. Testat för 40 000 martindale. Finns i 11 färger.

Färgval och inredning

Valet av färg är klart beroende på smak och på övrig inredning. Olika träslag har också olika färg. Vad som passar bäst till vilket trä är en smaksak. Det finns mängder av färger för möbeltyger, såsom grå, svart, beige, rosa, gröna, gult. Vi har valt att fokusera på blommigt och mönstrat då det passar bra till mycket inredning. 

Aktiva filter